Opd:.02-12-07

NYHEDER

SØG

FORSIDEN

SNAKKEHJØRNET

GENVEJ

BILLEDER

Uddrag fra en artikel i Jyllands-Posten søndag d. 12/8 1990

3000 unge danskere meldte sig til britisk militættjeneste lige efter Anden Verdenskrig og blev sendt rundt i det enorme britiske kolonirige.

En kold januar-morgen 1946 stod den 19-årige Anders Børge Albertsen foran sessionslægerne på Hotel Harmonien i Haderslev.
Han var en af de 3000 unge danskere, der fra efteråret 1945 til juni 1946 meldte sig til britisk militærtjeneste og blev sendt rundt i det enorme britiske kolonirige.
Fremtidsudsigterne herhjemme var dystre.
"Som alle teenagere fra mørklægnings- og udgangsforbuddets tid havde vi set vor tekniske skole og realskole omdannet til tysk kaserne, mens uddannelses- og lærepladser blev byttet med roeudtyndning hos bønderne. Jeg ville væk," erindre Anders Børge Albertsen.
De første militære ordrer på kasernen i Canterbury blev ledsaget af følgende salut fra offoceren, der skulle ruste rekrutterne til de kommende opgaver: "Jeres liv afhænger af, hvor alvorligt I tager mine instrukser. I krigen har jeg reddet flere soldater fra døden gennem disciplin end samtlige våbenfabrikanter tilsammen."
Anders Børge Albertsen forrettede bl.a. tjeneste i Jerusalem, Alexandria, Haifa og Khartoum. I alt to år og 132 dage i britisk uniform, før han vendte hjem til Danmark.

Artiklen fortsætter med at fortælle om de unge danskere, der rejste ud. Det er en Karsten H. Nielsen i Skjern, der har fået ideen til at samle de unge danskeres oplevelser. De har hidtil været en glemt gruppe.

Opfølgen på artikel i Jyllands- Posten den 12-8-1990

Jeg - Henrik af Anna - har med Børges accept boret lidt i, hvad der kom ud af Karsten H. Nilsen`s omfattende materiale vedr. ”De glemte danskere” forløbet er følgende:

Materialet blev lånt til historikeren Frank Weber. Frank Weber har fortalt mig at alle syntes det var en god ide at skrive en bog evt. afsluttende med en doktorafhandling, men midlerne udeblev. Samtidig blev Frank Weber og Karsten H. Nilsen uenige om forløbet. Således fik Karsten H. Nielsen materialet tilbage. Materialet har forfatteren Erik Haast fået, og han er i gang med at skrive bogen ” Den glemte Arme” de første 15 kapitler kan læses på her

Efter at havde mailet med Erik Haast skriver han at bogen kommer, men han ved ikke hvornår, da det er et kæmpe materiale han har fra Karsten H. Nielsen.

Henrik Andersen

Anders Børge Albertsen